De genezende werking van bloesemremedies

Gezondheid

Written by:

Nu de natuur in volle bloei staat en de lucht doordrenkt is van heerlijk geurende bloemen, is het zeker de moeite waard om even stil te staan bij de geneeskrachtige werking van Bach bloesems.

Dr. Bach

Hoewel dr. Bach (1886-1936) conventionele geneeskunde had gestudeerd en eerst ook lange tijd in die sector had gewerkt, werd hij steeds meer ontevreden over de allopathische manier van ‘genezen’. Alleen symptomen behandelen heeft geen zin als er niet ook aan de oorzaak van ziekte wordt gewerkt! Hij ging zich verdiepen in de homeopathische geneeswijze van Hahnemann en raakte enthousiast. De homeopathie stelt de mens centraal en niet de symptomen. Toch was hij ook niet helemaal tevreden met de homeopathische geneeswijze, omdat de homeopathie onder meer gebruik maakt van giftige stoffen en zware metalen – die weliswaar 100% veilig worden gemaakt door ze te potentiëren – en dus het kwaad (ziekte) met het kwaad bestrijdt, zoals hij het zelf uitdrukte. Dit leidde ertoe dat hij de natuur in trok om geneeskrachtige planten te zoeken. Hij was erg intuïtief en vond al gauw zijn eerste Bach bloesems.

38 remedies

De 37 geneeskrachtige bloesems die dr. Bach heeft ontdekt, komen allen van niet-giftige bomen en planten. Eén remedie (bronwater) komt uit een oude bron die hij destijds in het Engelse landschap vond. De legende ging dat het water uit deze bron genezende kracht bevatte. De 38 remedies hebben een zachte genezende werking en vallen de ziekte niet aan, noch onderdrukken ze de symptomen van ziekte. Hun genezende werking behelst het wegnemen van de oorzaak van ziekte, die gelegen is in de gemoedstoestand van de patiënt.

Negatieve gemoedstoestanden

Gebeurtenissen in het leven lokken reacties uit bij de mens. Een tiener wordt blij van een nieuwe jas, online bij Kids Brand Store gekocht. Verschillende mensen reageren op verscheidene manieren. Een vrouw die hoort dat haar man vreemdging, kan reageren met jaloezie of ze verliest haar zelfvertrouwen. Een variëteit aan reacties is mogelijk. Volgens dr. Bach gaat het om deze reacties, want dat zijn de gemoedstoestanden die moeten worden behandeld. Zij vormen de oorzaak van ziekten. De 38 remedies staan voor 38 verschillende negatieve gemoedstoestanden. De vrouw uit het voorbeeld hierboven zou in het geval van jaloezie de remedie Hulst nodig hebben, in het geval van verlies van zelfvertrouwen zou ze Lariks nodig hebben. De remedies polen de gemoedstoestand om van negatief naar positief.

Genezende werking

Als een negatieve gemoedstoestand voortduurt zet deze zich letterlijk vast in het lichaam en veroorzaakt ziekte. Dr. Bach was er dan ook voorstander van om de patiënt preventief te behandelen met een remedie, dus zodra iemand zich in een negatieve gemoedstoestand bevindt. Dit kon volgens hem ziekte voorkomen! Is de ziekte al aanwezig, dan is het zaak zo gauw mogelijk de negatieve gemoedstoestand te behandelen met een van de remedies. Bach bloesems zorgen ervoor dat een patiënt zich weldra beter voelt, en dit gevoel van welbevinden zorgt er weer voor dat het lichaam zich uiteindelijk ook herstelt, omdat de oorzaak langzaam maar zeker wordt weggenomen.

lookout