De ontdekking van chakra’s

Gezondheid

Written by:

Wanneer je op een ontdekkingstocht gaat over je eigen lichaam, dan kan je stil staan bij je chakra’s. Dit zijn plaatselijke energiecentra’s in ons lichaam welke met elkaar in verbinding staan. Maar wie heeft dat eigenlijk bedacht en waarom?

Geschiedenis van de Chakra
Chakra is een term uit het oude India voor plaatsen in het lichaam van de mens vol met levensenergie. Binnen het hindoeïsme hebben de chakra’s een belangrijke functie tijdens de overgangriten die worden uitgevoerd bij belangrijke levensmomenten, denk hierbij aan zwangerschap, puberteit, volwassenheid en de dood. Chakra betekend letterijk cirkel of wiel.

In het Hindoeïsme vormen chakra’s tijdens de overgangsriten samen met je karma je persoonlijkheid. Binnen het concept van de chakra’s is energie (prana) een belangrijke levensader, in totaal zijn er 5 belangrijke levensaders welke zijn vernoemd naar goden uit het hindoeïsme

In 1918 werd het chakrastelsel in de Westerse wereld geïntroduceerd door schrijver John Woodroffe, ook bekend onder de naam Arthur Avalon.

Chakra’s in de Westerse cultuur
Tijdens de opkomst van de New Age beweging kregen Chakra’s steeds meer belangstelling. De meeste Westerse tradities hanteren een chakra stelsel met zeven chakra’s, van onder naar boven. Zoals bekend, staat alles in je lichaam met elkaar in verbinding, en zolang dat allemaal goed blijft communiceren met elkaar, blijft je lichaam en geest in balans. De chakra’s en hun plaatsing in het lichaam kan je het beste vergelijken met een soort computer. Elke chakra staat op zich zelf en heeft een eigen verantwoordelijkheid om je lichaam en haar of zijn organen goed te laten functioneren. We vragen tegenwoordig veel van ons zelf, we krijgen veel prikkels te verwerken. Het kan dan ook geen kwaad om je chakra’s te blijven stimuleren met bepaalde oefeningen voor een optimale gezondheid.

De zeven hoofd-chakra’s
1. Basis chakra oftewel de wortel-chakra. Deze zit bij je onderrug, helemaal onderaan en zorgt voor support, balans en gevoel van geborgenheid. Samengevat: Minder angst, meer liefde.

2. Heiligbeen-chakra oftewel Sacraal-chakra. Deze zit in je buikstreek, tussen de navel en geslachtsorgaan en zorgt voor creativiteit, vertrouwen in de wat er komen gaat en flexibiliteit. Samengevat: Minder klagen, meer waarderen.

3. Buik chakra (Zonnevlecht). Deze zit net boven je navel en zorgt voor een optimale aanpassingsvermogen en niet bang voor verandering. Samengevat: Minder afwachten, meer doen.

4. Hartchakra. Deze zit tussen in het midden van je borstkas en zorgt voor compassie en om onvoorwaardelijk liefde te geven. Samengevat: Minder oordelen meer accepteren.

5. Keel chakra. Deze zit in je keel en zorgt voor creativiteit en goede communicatie. Samengevat: Minder praten, meer luisteren.

6. 3e Oog chakra oftewel Wenkbrauw chakra. Deze zit boven je neus tussen je wenkbrauwen en zorgt voor intellect en intuïtie. Samengevat: Minder fronsen, meer lachen.

7. Kruin chakra. Deze zit boven op je hoofd en zorgt voor spiritualiteit, inzicht en verlichting. Samengevat: Minder denken, meer voelen.

Om bovenstaande te bereiken moet je oefenen om je chakra’s te openen. Dit kan je doen door middel van meditatie of stimulerende drukoefeningen.