Dementie mogen we niet vergeten

Gezondheid

Written by:

Dementie is een ziekte die niet alleen het leven van de patient op zijn kop zet maar ook het leven van hun dierbaren. Vaak sluipt deze ziekte langzaam in je leven. Wanneer men aan dementie denkt, dan denk je al gauw aan ouderen waarbij het korte termijn geheugen niet meer optimaal is en daardoor verward raken. Iemand weet bijvoorbeeld niet meer waarom ze in de supermarkt zijn en hoe ze daar terecht zijn gekomen.

De symptomen
Bij dementie is ‘dingen vergeten’ vaak een kenmerk wat meteen naar voren komt. Het korte termijngeheugen is niet meer optimaal, daar tegenover staat dat het lange termijn geheugen nog prima werkt, liedjes van vroeger zingen ze zo woord voor woord mee. Wanneer het korte termijngeheugen wordt aangetast kunnen er moeilijkheden ontstaan met tijdsbesef, niet weten hoe laat het is, welke dag of zelfs welke maand, kan behoorlijk verwarrend zijn voor de patient.

De dagelijkse routine handelingen gaan ook steeds lastiger. Bijvoorbeeld; schoenveters strikken of een wasje draaien. Zo kunnen ze de huissleutels in de wasmachine stoppen en de schone was in de vriezer. Dit creƫrt nog meer verwarring en chaos. Het is noodzakelijk om hier zorgvuldig mee om te gaan als familie of dierbare. Gesprekken voeren kan door de patient als lastig worden ervaren, hun woordenschat wordt niet kleiner maar kan wel moeilijker opgeroepen worden. Dit heeft begrijpelijk invloed op iemands karakter. Wanneer een patient niet alles meer begrijpt in een gesprek of om wat er om hun heen gebeurt, worden ze vaak achterdochtig en angstig wat kan leiden tot paniek maar ook agressiviteit. Stemmingswisselingen zijn niet ongewoon en kunnen naarmate de ziekte vordert vaker voorkomen. Daarnaast kunnen ze ook last krijgen van visuele beperkingen, het lezen gaat moeilijker, kleuren verdwijnen en afstand inschatten gaat steeds lastiger. Soms kunnen bovengenoemde symptomen er toe leiden dat mensen met beginnende dementie zich terug trekken uit het openbare en sociale leven, omdat faalangst een grote rol kan gaan spelen bij beslissingen om de deur uit te gaan. Dit zorgt ervoor dat even naar de supermarkt, het buurt-cafe, of op bezoek gaan bij vrienden en familie een enorme opgave wordt.

Bovenstaande symptomen zorgen er vaak voor dat familieleden of andere dierbaren alarm slaan en een afspraak met de huisarts maken. Dit wordt ook zeker aangeraden door Stichting Dementia. Een behandeling met medicatie kan helpen maar kan dementie niet genezen. Deze chronische aandoening kan jaren duren en zelfs levenslang.

lookout