Golfsurfen in Nederland, het kan!

Gezondheid

Written by:

Surfen, leuke en gezonde manier om in beweging te blijven en van de zee te genieten. In eerste instantie klinkt het misschien als iets wat je maar tijdelijk kan doen, bijvoorbeeld tijdens je vakantie in een tropisch oord. De surf cultuur staat bekend om het relaxte en het één zijn met de oceaan terwijl je een mooi kleurtje krijgt. Surfen is geweldig. Ook in Nederland! Ons land heeft een lange en brede kustlijn, waar (afhankelijk van het weer) goede golven zijn om op te leren surfen. Het water is misschien niet zo mooi blauw als in Indonesië of Australië, maar dat geeft niks.

Waarom is surfen gezond
Met surfen gebruik je alle spieren in je lichaam omdat je constant in beweging bent. Surfers hebben sterke benen, gespierde armen en schouders, torso en mooie, ronde billen. Je spieren worden enorm sterk en je evenwicht is uitstekend. Ook is het bewezen dat surfen ontspannend werkt en stress vermindert. Je moet natuurlijk wel heel veel oefenen, maar de tijd vliegt voorbij. En wie goed wil leren surfen, moet goed en gezond eten. Je lichaam verbrandt veel, en met honger op je board staan, kan absoluut niet. Veel verse producten zijn een must, denk aan vis, groente en fruit.

Waar kan je leren surfen in Nederland
Onze Noordzee heeft gedurende de zomer en ook in het najaar prima golven om te leren surfen. Scheveningen is een populaire plek om te beginnen, maar ook behoorlijk druk. Zoek je iets meer de rust, dan zijn Bloemendaal en Zandvoort en Wijk aan zee de ideale badplaatsen, hier is men ook bewust van de bijbehorende surfcultuur qua eten, looks en mindset. Probeer bijvoorbeeld een strandtent Rapa Nui te Bloemendaal aan Zee Hier beginnen ze met een goede warming-up, gevolgd door een makkelijke uitleg en de instructeurs gaan mee de zee in. Je kan privéles nemen, maar in een groep met gelijkgestemden leer je vaak veel sneller en moedig je mekaar aan. Veel surfscholen in Nederland bieden ook surfkampen aan, zowel in Nederland, Europa en zelfs buiten Europa. Dit is een leuke manier om te reizen, goede surfspots te bezoeken, kennis te maken met de surf cultuur en lifestyle in het buitenland en gezond bezig te zijn. Deze ‘surfcamps’ worden vaak gecombineerd met yoga-lessen. Extra gezond er weer tegenaan!