Havermout en zijn genezende krachten

Gezondheid

Written by:

Hoe ver je ook terug gaat in de geschiedenis, havermout heeft altijd al wel een grote aantrekkingskracht gehad op de mensheid. Zo is er havermout gevonden in de graftombes in Egypte, waar men voedsel meegaven aan de overledenen voor het leven na de dood. Ook de Romeinen hadden zakken vol havermout, maar dan om aan de paarden te voeren, en zelfs de Grieken konden wel uit de voeten met havermout, zij maakten daar lekkere toetjes mee. Maar havermout heeft volgens velen ook genezende krachten.

Havermoutbaden
In India baadde men zo’n 2000 jaar geleden in havermout omdat dit zou helpen om van je opiumverslaving af te komen. Deze zogenoemde havermoutbaden werden in meerdere landen om verschillende redenen gebruikt, zo dacht men in de Rome en Arabische landen dat het de huid mooier maakt en in Europa gebruikte men de havermoutbaden vooral om reuma en huidziekten te genezen. Dit soort baden werden als pijnstillend ervaren. Havermout werd ook ingezet tegen; stress, blaasziekten, bloedvat problemen en maagklachten. Tijdens de Middeleeuwen werd havermout vooral als voedsel gebruikt om sneller aan te sterken en om verstoringen in de spijsvertering op te lossen.

Recent is er vastgesteld dat havermout als medicijn worden ingezet tegen jeuk. Ook zou havermout een positief effect hebben op je bloedvaten wat de kans op hart- en vaatziekten zou kunnen verkleinen. Tijdens een onderzoek naar borstkanker, wat is gehouden in Engeland onder meer dan 30.000 vrouwen die in de beginfase van hun meno-pauze zaten, is gebleken dat wanneer de vrouwen meer dan 30 gram havermout per dag aten, het risico van het krijgen van borstkanker met 52% minder werd. Wetenschapper zeggen zelfs dat granen, wegens een groot aantal ‘vrije polyfenonen’ (belangrijke stoffen voor ons afweersysteem) gezonder zijn dan fruit.