Het Toxic Shock Syndrome

Gezondheid

Written by:

TSS (Toxic Shock Syndrome) wordt ook in Nederland de tamponziekte genoemd. Het kan bij iedereen (zowel mannen als vrouwen) optreden. Maar de meeste patiƫnten zijn vrouwen die tijdens hun menstruatieperiode gebruik maken van tampons.

Wat is de oorzaak
Tamponziekte wordt veelal veroorzaakt door de bacterie stafylokok. Deze bacterie is normaal gesproken onschuldig. Vrouwen die ervoor kiezen om hun tampon niet om de 3 uur te verwisselen hebben kans dat de bacterie giftige stoffen (toxine) gaat aanmaken. Wanneer deze giftige stoffen terecht komen in je bloedbaan krijg je de tamponziekte. Bij mannen en vrouwen die geen gebruikmaken van tampons wordt de ziekte waarschijnlijk veroorzaakt door beschadigingen op je huid. Via wondjes kan de bacterie ook terechtkomen in je bloed.

De symptomen
Bij tampon gebruikers treedt tamponziekte tijdens of vlak na het menstrueren op. In andere gevallen is het ontstaan onvoorspelbaar. Op de volgende symptomen moet je letten:

Hoge koorts, pijn in je hoofd, rode ogen en huid, diarree, pijn in je keel, pijn in je spieren. overgeven, vermoeid zijn, abnormale bloeddrukdaling (shock)

Binnen een bepaalde tijd kan de huid gaan schilferen door beschadiging aan de organen, zoals: nieren, hart en longen. Met de juiste behandeling kan de schade beperkt worden.

lookout