Hoe lastig is een gluten allergie?

Gezondheid

Written by:

Als je coeliakie hebt, kun je beter geen gluten eten. Deze auto-immuunziekte wordt namelijk geactiveerd door het eten van gluten. Door het eten van gluten krijg je ontstekingsreacties in het darmslijmvlies van je dunne darm. Hierdoor gaan de darmvlokken kapot en als dit regelmatig het geval is, worden op den duur belangrijke voedingsstoffen niet meer opgenomen. Glutenvrij eten is dus heel verstandig als je coeliakie hebt. Toch is dat lastiger dan je denkt, want in heel veel voedingsmiddelen zitten namelijk gluten. Je moet op een glutenvrij dieet, maar dat is meer dan alleen de duidelijke gluten uit je voeding weglaten. Soms zijn er verborgen gluten of de voedingsstoffen bevatten te veel zout, suikers of vetten.

Waar komen gluten veel in voor?

Meestal vind je gluten in granen, zoals rogge, tarwe, gerst, spelt en haver. Maar ook paneermeel en tarwekoekjes bevatten bijvoorbeeld gluten. Als je soep eet zitten er in de vermicelli bijvoorbeeld ook gluten, net zoals in de Italiaanse pasta’s die je misschien zo lekker vindt. Zelfs in drop, sommige medicijnen en hosties zitten gluten. Een glutenvrij product is vaak niet eens helemaal glutenvrij. Een product mag namelijk al glutenvrij genoemd worden als er minder dan 20 milligram gluten in zitten. Voor sommige mensen kan dit echter al te veel zijn.

Wat kun je het beste doen om weer gezonde darmen te krijgen?

Wanneer je stopt met gluten eten, kan de darmwand zich weer langzaam herstellen. Daarnaast is het vaak verstandig om extra vitamine en mineralen preparaten te nemen. Het is niet zo dat als je darmen weer hersteld zijn, je weer volop gluten kunt gaan eten. Meestal als je een gluten intolerantie hebt, dan begint de ellende weer van vooraf aan als je weer regelmatig gluten gaat eten. Laat je dus goed informeren over de producten die je wel kunt eten.

Nooit iets lekkers meer eten?

Of je nooit iets lekkers meer kunt eten, hangt een beetje af van de hevigheid van je gluten allergie. Mensen die goed op hun voedingspatroon letten, kunnen best af en toe iets lekkers eten. Toch is het verstandiger om bijvoorbeeld een glutenvrije taart te bestellen dan dat je los gaat met gebak dat vol met gluten zit. Die glutenvrije taart kan namelijk net zo lekker zijn, dus waarom zou je het risico nemen? Er zijn ook speciale restaurants met het keurmerk ‘Lekker Glutenvrij’. Je herkent ze aan de sticker op de deur. Daarnaast zijn er tal van recepten om lekkere en gezonde glutenvrije producten te maken. Op een feestje thuis kun je dus lekker mee smikkelen en als het feest ergens anders is, neem je gewoon een schaal van dat lekkers mee voor de gastheer of gastvrouw.

Hoe zit het met drinken?

Drankjes zoals wijn, port, champagne en sherry zijn glutenvrij. Bier is niet glutenvrij, ook alcoholvrij bier niet. Om bier te maken wordt nu eenmaal mout gebruikt. Als er op het label glutenvrij bier staat, moet het ook het officiële Europese glutenvrije logo hebben met een nummer. Ook ondoorzichtige dranken zijn meestal niet glutenvrij. De toegevoegde ingrediënten bevatten meestal gluten.

lookout