Kombucha is hip

Gezondheid

Written by:

De trend die langzaam meer voeten in de aarde krijgt in Nederland is het drinken van Kombucha. In sommige landen (vooral in Azie) is dit gezondheidsverschijnsel al heel lang een toevoeging in het dagelijkse leven. Kombucha is ongeveer 2000 jaar geleden ontstaan in het Verre Oosten, in China. Het werd in die tijd vooral gedronken voor ‘onsterfelijkheid’ in een thee vorm. Recepten en geschriften die gevonden zijn in China, dateren van 221 v.Chr. Deze periode is ook wel bekend als de ‘Tsin Dynastie’. In de vele eeuwen daarna werd Kombucha ook genuttigd in West-Europa, Rusland en Japan. Via Rusland verspreidde dit ‘onsterfelijkheidsdrankje’ zich naar Polen, Duitsland en Denemarken. Na de Tweede Wereldoorlog gedurende de jaren ’50 was kombucha het drankje voor de aller rijkste Italianen.

Maar wat is het drankje nou precies?
Kombucha, wanneer je het gaat beschrijven hoe en waar het van gemaakt is, klinkt het niet zo lekker maar wel gezond. Het maken van Kombucha is een heel proces. Je kan het herkennen aan grote vazen met deksel waar in een geel/oranje/roze vloeistof een grote zwam zwemt. De variatie in ingrediënten is enorm, maar noodzakelijke ingrediënten zijn; water, thee, azijn en suiker. Al deze ingrediënten laat je samen met de zwam voor weken met rust. Er ontstaat namelijk een soort fermitatie proces wat niet gestoord mag worden. Gezonde bacteriën zorgen voor zuren en vitamines. Hier zorgt de zwam voor. Eigenlijk is het een heel grappig iets, want de zwam zet alle suiker om in iets gezonds, maar wanneer je aan een zwam denkt, ben je niet meteen heel enthousiast, toch? Maar welke voordelen heeft het drinken van Kombucha nu? De eventuele gezondheidsvoordelen zijn:

 • Een goede spijsvertering
 • Antibiotische eigenschappen
 • Ontgiftiging door glucoronzuur
 • Neutralisatie van urinezuur
 • Lever beschermende werking
 • Verzacht reuma
 • Gaat aderverkalking tegen
 • Regelen darmwerking
 • Psychische stress vermindering
  Werkt het echt?
  Vele doktoren en wetenschappers hebben zich in de afgelopen jaren gebogen over deze kwestie. En ze zijn het niet altijd met elkaar eens. Veel geclaimde gezondheidsvoordelen blijven onbewezen en er blijft twijfel over de veiligheid van het gebruik van zwammen. Gebaseerd op verschillende studies die niet aan kunnen tonen dat Kombucha daadwerkelijk de bovenstaande effecten kan realiseren, heeft de Stichting IOCOB op heden geen groen licht gegeven dat Kombucha kan worden gezien als een alternatief geneesmiddel.

Waarom is het zo populair?
De consument is zich bewuster geworden van wat ze eten en drinken. Dit bewustzijn gaat bij sommige verder naar het aanpassen van hun dieet en op gezondere voet te gaan leven. Minder vlees, meer groenten en fruit en geen suiker of veel frisdrank bijvoorbeeld. En wanneer de consument veranderd, moet het aanbod wel mee veranderen. Kombucha smaakt als ware naar appelsap, maar bevat niet dezelfde hoeveelheid suiker. Daarnaast zijn de smaakvariaties vergeleken met frisdrank, oneindig. En daar spelen de grote frisdrankmerken graag op in. Wat zal leiden tot een breder aanbod van Kombucha, wereldwijd.