Robots in de zorg, geen zorg voor l

Gezondheid

Written by:

In de dienstverlenende sector zijn extra handjes hard nodig. De wereldbevolking groeit, we worden steeds ouder, zo ook bij ons in Nederland. In de zorg heeft men al ervaring met het samenwerken met robots, nog niet in de zin van een robot die alles zelfstandig doet, maar meer de robots die als ‘tools’ het werk van een chirurg makkelijker kunnen maken. Dit noemen wij een ‘zorgrobot’ . Een beroemde operatierobot is de ‘Da Vinci’ die nu al wordt gebruikt bij meerdere operaties. De chirurg voert de operatie uit via de zorgrobot. De ‘Da Vinci’ zijn als ware zijn handen, maar dan met gereedschap als handen. Op het gebied van zorgrobots met een sociale rol, zijn er volop ontwikkelingen gaande. Deze zorgrobots nemen de zorg en de interactie met de patient over van de dokter en/of zuster. De grote vraag is eigenlijk, ondanks dat we een tekort aan mensen hebben, is het wel een goede ontwikkeling? En wat gaat dit betekenen voor onze samenleving?

Uit de berekeningen van adviesbureau KPMG Health zullen er in 2040 ongeveer 300.000 ouderen niet de gepaste zorg kunnen krijgen wanneer we geen gebruik gaan maken van robots in de zorg.

Ook zeggen zij dat de inzet van de zorgrobot bij senioren door hen bijvoorbeeld te helpen bij het doen van verschillende activiteiten en het gevoel van sociale interactie. Dit alles kan leiden tot een evenwichtig gevoel van zelfstandigheid. Wat essentieel is voor hun eigenwaarde en wat de kwaliteit van leven kan verhogen. Dit vereist hoge investeringen in onder andere de infrastructuur. Denk alleen al maar aan duurzame energie-voorzieningen, verbouwingen, beveiliging en ondersteunende technologie. De vraag moet dan ook niet zijn wat dit gaat betekenen voor de samenleving, maar of wij vinden dat we recht op goede zorg hebben in welke vorm dan ook’.